Den här artikeln nedan publicerades idag i tidningen Kristianstadsbladet. Bakom betalväggen kunde alla prenumeranter läsa denna text av journalisten Lukas Ernryd.
Kram
M

”Hon längtar efter att få barn”

Att omvandla resan i sorg och frustration till kreativitet och samhällsdebatt. Så beskriver Matilda Alborn, 44, kampanjen Längtan som vill sätta fokus på ofrivillig barnlöshet.

Lördagen den 30 maj inträffar ”Ofrivilligt barnlösas dag”. Dagen är också startskottet för den digitala kampanjen ”Längtan” som Matilda Alborn, född och uppvuxen i Öllsjö och mediaproducent, är en av initiativtagarna till.
– Vi vill sätta igång en samhällsdebatt kring vem som har rätt att längta barn, upplysa om svensk fertilitetsvård och ge en stor fet kram till alla utmattade personer som är drabbade.

Med sig i projektet – som görs i samarbete med RFSU – har hon designern Elisabeth Martaala från Osby och hennes partner Peter Turkalj, som också är ofrivilligt barnlösa.

Det råder en tung tystnad runt ämnet, berättar Matilda. Skuld och skam känslor är många gånger något ofrivilligt barnlösa hanterar i ensamhet.
– Jag hade själv passerat åldersgränsen i Sverige som ensamstående och fick åka till kliniker i Danmark med tårarna rinnande och den malande oron över att valt fel klinik. Ändå hade jag en stor förmån att ha råd att längta barn rent ekonomiskt. Hur ser det ut för alla de som inte har råd att ens försöka bli förälder? Ett IVF-försök kostar runt 30 000 kr, utan resor och semesterledighet.

Kampanjen vill väcka frågan vid köksborden och i politiska sammanhang.
– Vem har rätten att bli förälder i Sverige 2015? Och vem har råd?

Frågan är laddad med flera etiska ställningstaganden. Men målet med kampanjen är inte att i första hand ge glasklara svar, utan att belysa komplexiteten. Matilda har märkt att det finns ett stort behov av att tala om problemet. När hon själv har sagt att hon inte lyckats bli gravid, har även andra människor öppnat upp sig för henne.
– Jag har suttit olika sammanhang och berättat att jag är ofrivilligt barnlös, och efteråt har alltid någon tagit mig åt sidan för att tyst berättat: ”min partner och jag har kämpat i sex år också”.

Matilda Alborn kommer också spela in en podd där hon intervjuar olika gäster som kan belysa frågan om ofrivillig barnlöshet. Programmet med gäster är inte spikat ännu.
– Min längtan efter barn har inneburit så många nya relationer, insikter och ögonblick som jag inte vill vara utan. Och vem vet vad som sker här i livet.

Fakta
Längtan
En digital kampanj som vill belysa ofrivillig barnlöshet. De som driver projektet heter MAtilda Alborn, Elisabeth Marttala och Peter Turkalj. Målet är att bjuda in berörda parter som politiker, opinionsbildare, drabbade och tidigare drabbade att diskutera ämnet. Man vill även vara en samlingsplats för information för de som söker hjälp för ofrivillig barnlöshet.
Sedan 2011 har Ofrivilligt barnlösas dag uppmärksammats i Sverige. Den infaller alltid dagen innan mors dag.
Sajten finns på längtan.com.

http://www.kristianstadsbladet.se/…/hon-vill-ge-ofrivillig…/

Share