Har precis kollat på ett inslag i Aktuellt och känner att det har blivit dags för mig att säga min mening angående surrogat. Debatten har varit alldeles för vinklad av nejsidan och media har inte, enligt mig, lyckats måla upp en saklig bild. Jag förstår att det är en känslig debatt men den behöver heller inte vara så komplicerad eller svartmålad som många vill få det till. Till att börja med är det inte ett moderskap – så redan där kan vi stryka ordet moder. Det är en graviditet som en kvinna väljer att genomgå för en annan. Att vara moder – eller mamma – är en roll man får som förälder.

I de bästa av världar skulle surrogat kunna ske i Sverige där vi kan garantera genom vår exeptionella lagstiftning och allmänna människosyn att kvinnan som väljer att bära ett barn för en annan valt att göra så för att hon VILL och inte är i ekonomisk beroendeställning eller allmänt emotionellt eller psykiskt nedsatt. Jag och min man hade 1000 gånger hellre velat göra det på hemmaplan, dels för att kunna följa graviditeten på nära håll av vårt barn och för att det skulle kännas tryggare att göra det i ett samhälle som man känner till och litar på. Att få barn i ett främmande land är ingen baggis – trust me!

Argumenten från nej sidan skanderar ut ord som människohandel och prostitution och att det gäller att skydda kvinnans kropp som om hon inte var kapabel att ta egna beslut. Och det sårar varje gång ska ni veta. Varje gång. Vi är mitt uppe i vår andra surrogatresa och jag har medvetet inte berättat för vår surrogat om just debatten i Sverige. Jag vet att det som sägs här skulle såra henne med. Hon är en fantastisk person som i flera års tid tänkt att hon skulle vilja vara surrogat. Nu när hon är gift och har egna barn kände hon att tiden var mogen för att göra det! Vi har lite tvistad humor hon och jag och skämtar gärna om olika slagfärdiga tryck vi skulle kunna bära på våra t-shirtar – som att “I´m carrying another mans baby – and my husband is thrilled!!” Och när vi drömmer oss bort till nästa sommar då vi förhoppningsvis får tillökning går t-shirt humorn i spinn när vi löst planerar att gå i Pridetåget i hennes hemstad med hela våra familjer – alla med olika tryck som försöker beskriva hur vi hänger ihop! 

Min poäng med den här historien är att hon valt själv att ställa upp som surrogat. Nej faktiskt inte helt själv – hela hennes familj står bakom beslutet och BEUNDRAR henne för det. Att hon är villig att göra något så oegoistiskt och jobbigt många gånger för en familj i Sverige är helt jävla fantastiskt! Men så kommer hon också från ett land där surrogat inte svartmålas. Ett land med säker lagstiftning och bra människosyn. Ett land som i mångt och mycket påminner om Sverige faktiskt! 

Jag är helt säker på att vi skulle kunna få till en bra och välfungerande surrogat i Sverige om vi bara kunde sluta att svartmåla oss föräldrar, surrogaten och barn som valt denna väg och istället började lyssna till våra behov och farhågor. Precis som vi lagstiftat om allt annat i samhället för att det ska vara säkert och schysst så ska vi nog säkert kunna ta oss igenom det här också!!

Christian Quaglia

Share