I den offentliga vården går en järnridå för behandling av ofrivillig barnlöshet vid 40 år, för kvinnor. Det vill Elisabeth Marttala och Peter Turkalj ändra på. “Att vilja ha barn efter 40 ska inte vara något att skämmas för”, säger hon.

När barnlängtan slog till på allvar var Elisabeth 39 och Peter 34. Efter ett
års försök att bli gravida tog de kontakt med Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö för att få hjälp.

– Redan i receptionen fick jag beskedet: “du är för gammal”, berättar Elisabeth Marttala, som då precis hade fyllt 40.

Det blev en chock.

Efter tre missfall och tre privata IVF-försök har Elisabeth Marttala och Peter Turkalj valt att ta rättslig strid mot åldergränserna för ofrivilligt barnlösa i Region Skåne. De vill göra det öppet, för att visa andra att de inte är ensamma och för att tvätta bort stigmat kring barnlöshet.

– Det är både åldersdiskriminering och könsdiskriminering. Man utgår från en norm där kvinnan är den yngre i ett förhållande, säger Elisabeth Marttala.

De har varit ett par i 16 år, hon är egenföretagare, illustratör och grafisk formgivare, han är fotograf. De vet vilka invändningarna brukar vara. Varför har de väntat med att försöka få barn?

– Det är som att man alltid måste ursäkta sig. Men jag är uppväxt i fattigdom, utbildade mig på högskola i 30-årsåldern och som egen företagare omfattas man inte av samma trygghetsförmåner. Det har spelat roll, vi har velat ha trygghet, säger Elisabeth Marttala.

– Länge visste jag inte vad jag ville. Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan barn.

Detsamma känner Peter Turkalj, men det är inte för honom som porten slagit igen. Han kan få hjälp att få barn i minst tio år till, om han byter till en yngre partner.

Chansen att blir gravid avtar snabbt med åldern. Är det inte rimligt med åldersgränser?

– Det finns undersökningar som visat att det inte är några problem för en kvinna att bära ett barn fram till 50-årsåldern. Och den som fått möjlighet att frysa befruktade ägg före 40, kan få dem insatta fram till 45 år, även i Region Skåne, säger Elisabeth Marttala.

LÄS HELA ARTIKELN I SYDSVENSKAN 

 

Share